Curațenia și Ordinea – cum să transformi un haos în ceva frumos

Dragii mei, de la o vreme am observat că în micuța mea cameră este din ce în ce mai mult haos față de cum eram obisnuită să fie. De când mă știu pot spune că sunt un hoarder, adică iubesc să îmi umplu casa cu tot felul de lucruri de care cel mai probabil nu am nevoie. Numai eu știu câte obiecte micuțe sau jucărioare sau agende am.

Ca hoarder, simt că adun lucruri în speranța că mă vor înveseli. Așa am ajuns eu să fiu astfel, când eram tristă, îmi luam ceva nou ca sa mă înveselesc. Am făcut colecție de creioane și carioci în acest mod. Desigur, sunt unele pe care le-am folosit de foarte puține ori și apoi a trebuit să le arunc pentru că se uscaseră (aici în special vorbind de carioci).

Recent am avut o revelație, după ce am început să mă uit la diferite video-uri pe internet și m-am apucat să fac ordine și curățenie în toată casa. A fost unul dintre cele mai relaxante lucruri pe care le-am făcut vreodată și nu glumesc. Odată ce am găsit o metodă prin care să fac asta, m-am apucat de treabă și cu puțin noroc o să rămână frumos și curat de acum încolo.

Astfel că dacă tot suntem aici, o să vă ofer și vouă o parte din ceea ce am învățat, poate veți reuși să vă faceți și voi puțină ordine și curățenie în viață.

Exista mai multe moduri prin care puteți face curățenie, dar eu am preferat să urmez parțial metoda Konmari și să o adaptez la spațiul în care mă aflam. Ce am învățat din asta este că nu trebuie să le fac pe toate o dată. Cum spune și Marie Kondo – Organizarea este ca un maraton. Pe ideea ”încet, dar sigur”. Nu e musai să termini camera într-o zi, uneori e suficient să termini un dulap, apoi a doua zi treci la altul și așa mai departe. Dacă încerci să faci totul, poate deveni copleșitor, dar dacă le faci pe rând, e mult mai plăcut.

Pasul 1 – Hainele

Eu am început cu dulapurile de haine. De obicei am tendința să îmi pun hainele în dulap cum apuc, doar ca în timp ajung să fie haotice ( după cum veți vedea și în poze) , mai ales când am nevoie de o bluză care se află la fundul unui teanc.

Primul pas a fost să îmi scot toate hainele și să le iau la rând, să văd ce îmi mai vine, ce mai am de ținut, ce mai am de aruncat / de dat și să îmi aerisesc garderoba, pentru că nu se mai putea. Aveam mult prea multe haine pe care nu le mai foloseam.

După asta, mi-am cumparat niște coșulețe și niște cutiuțe care să intre bine în spațiul pe care îl aveam la dispoziție și am început să îmi sortez hainele rămase, în aceste recipiente. Astfel că am realizat un aspect placut în dulapul meu, fiind mult mai organizat în acest mod. Dacă am nevoie de ceva de la fund, le pot scoate mult mai ușor și să le pun la loc la fel de ușor.

Pasul 2Dulapul cu Obiecte / Machiaj / Other

Am incredibil de multe zone în care se afla diverse obiecte pentru uzul meu zilnic de femeie, precum farduri, creme, accesorii și așa mai departe. Tot cu ajutorul unor recipiente (fie coșulețe, fie un suport acrilic pentru rujuri) am reușit să organizez puțin această zonă și să eliberez câteva dintre sertare. Am aruncat tot ce nu îmi mai folosea sau era vechi și am păstrat ceea ce foloseam destul de des.

Uneori este destul de greu să arunci anumite obiecte, dar când simt că este greu eu mă gândesc de câte ori am folosit acel obiect în ultimii 2 ani și dacă nu găsesc ceva serios care să mă împiedice să îl arunc, de obicei scap de el. Dacă tot nu simțiti că puteți, eu recomand să îl mai țineți câteva luni și vedeți dacă puteți să folosiți în vreun fel acel obiect sau dacă nu vă atingeți de el.

Pasul 3Carțile

Aici a fost destul de dificil pentru mine să fac o schimbare, căci am foarte multe cărți la care țin și nu aveam în plan sub nici o formă să scap de ele. Făcând puțină ordine totuși, am ajuns să le mai sortez, să văd dacă mai dau peste tot felul de manuale vechi pe care nu aveam să le mai folosesc sau carți care în mod normal ar fi trebuit să fie în biblioteca din sufragerie. Faptul că am reușit să eliberez niște dulapuri folosite inițial pentru Diverse, mi-a oferit mai mult spațiu pentru a-mi aranja carțile într-un mod mai aerisit.

Pasul 4 – Aici depinde mult de locația în care vă aflați și ce mai aveți în cameră.

Eu am o groază de sertare și dulapuri, motiv pentru care le-am luat pe toate la rând și am organizat cum puteam mai bine spațiul respectiv cu ajutorul a mai multe recipiente sau separatoare. În cazul în care aveți multe cabluri sau încărcătoare, eu am apelat la un obiect care să le aducă în mod ordonat pe toate la un loc (vezi mai jos). De asemenea, tot mai jos puteți vedea și un cârlig care îmi este foarte util, mai ales dacă vreți să mai eliberați podeaua de pungile cu pungi.

Cam pe asta m-am bazat eu când am făcut ordine. Din nou, depinde foarte mult și de ceea ce aveți și voi prin locuință.

Pe mine m-a ajutat foarte mult să fac această ordine, pentru că eliberarea spațiului îmi dă o stare de bine. Nu mai văd haine împrăștiate, nu mai văd haos peste tot, lucrurile sunt curate și ordonate, iar asta îmi satisface din plin OCD-ul :)). În același timp, lucrez cât pot de mult la a adopta un stil minimalist de viață, căci e mult mai ușor de curățat dacă nu ai atât de multe lucruri. Realist vorbind, nici nu avem nevoie cu adevărat de așa multe lucruri, doar dacă nu e vorba de cărți. Mereu avem nevoie de cărți. ❤

Sper să vă ajute și pe voi cum m-a ajutat pe mine și vă recomand cu drag canalul de YouTube al lui Brittany Vasseur și cartea ”Bucuria Ordinii” de la Marie Kondo. Nu aplic tot ce se zice acolo, dar extrag tot ce simt că mi se potrivește. Într-un fel, cred că așa e cel mai bun mod de a face ordine, combinând ce vezi / citești cu ce se aplică pentru tine.

Sper că v-a plăcut articolul și vă aștept, cu drag, la următorul!

Spor la ordine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s