Ai încredere în ce va urma.

Salutare, dragi cititori!

Nu am mai scis de ceva timp, dar cum întotdeauna se întâmplă, mai devreme sau mai târziu găsesc un lucru care mă inspiră să vorbesc puțin despre evenimentele prin care mai ajung să trec.

Aceasta postare va avea ca subect principal ideea de Schimbare.

Cu toții suntem ”condamnați” la schimbare. Este un lucru inevitabil la care ori ne adaptăm, ori ne simțim trași înapoi, ca și cum am fi prinși de un curent de apă. Majoritatea timpului ne este frică de schimbare, căci nu știm ce consecințe poate aduce aceasta.

De cele mai multe ori, deși pe moment nu observăm, schimbarea poate aduce lucruri extraordinare în viața noastră. Poate o lună o să fie neobișnuit, două luni, un an, cine știe, dar în timp, totul merge într-o direcție bună, într-un fel sau altul. Nu știu dacă voi ați observat, dar eu am ajuns la această concluzie urmărind diferite evenimente ce au avut loc în viața mea.

În momentul de față, după cum am scris și pe facebook, sunt într-o perioadă de schimbare. O parte din oamenii care mi-au fost apropiați au pornit mai departe pe drumul lor, care este cumva separat de al meu. Mă bucur pentru ei, dar asta nu înseamnă că eu nu rămân cu o stare destul de ciudată, ca și cum ceva ar lipsi din viața mea. Ce-i drept, pentru o perioadă de timp, probabil că se va simți, căci orice persoană care pleacă, lasă un gol, mai ales dacă a avut o importanță mai specială pentru tine.

Nu este o perioadă tocmai plăcută. Este o perioadă în care încerc pe cât posibil să fiu pasivă la ceea ce se întâmplă, să fiu deschisă către noi oportunități care se pot ivi în acest mod și să accept că schimbarea este o parte a vieții și nu trebuie să ne temem de ea. Este important și de preferat să învățăm să o îmbrățisăm, căci nu prea se poate evita.

Pentru mine, acest exercițiu este unul al răbdării, căci nu pot spune că sunt genul de persoană care să fie tocmai deschisă de obicei la schimbări. În cazul meu, orice schimbare necesită o perioadă de adaptare, care uneori, la mine, durează mai mult. Îmi e greu să accept că unele lucruri se schimbă și îmi e greu să mă adaptez la schimbarea respectivă, dar în cele din urmă, ajung să mă obișnuiesc.

Am observat acest caracter conservator al meu încă din momentul în care prietenul meu și-a dorit să adauge ingrediente diferite la o reteță sau a vrut chiar să schimbe ceva la acea rețetă. Mi-a fost destul de dificil să învăț că uneori a modifica un lucru poate avea un rezultat pozitiv. Desigur, nu întotdeauna se întâmplă acest lucru, dar de multe ori, este mult mai benefic să pornim de la ideea că rezultatul va fi unul pozitiv, într-un fel sau altul, iar dacă nu este pozitiv, să îl luăm ca pe o experiență.

Revenind la perioada de schimbare din viața mea – sunt momente în care mi-aș dori să merg la acei oameni și să îi întreb de ce pleacă sau de ce au ales să se îndepărteze. Uneori chiar îmi vine să îi acuz, că m-au părăsit și așa mai departe. Nu pot sa neg acest tip de momente, căci vorbesc frustrarile pe care le am, vorbește ego-ul care se simte ofensat, vorbeste obișnuința care îi știa mereu acolo când aveam nevoie, iar acum nu mai sunt. Este un eveniment destul de agresiv dacă stăm să ne gândim, nu? Tocmai de aceea, revin cu mintea în inima mea și îmi pun întrebarea – Ce simt cu adevărat despre asta? Apoi ascult.

Raspunsul este următorul : Simt tristețe, căci îmi va fi dor de momentele petrecute impreună cu acei prieteni. Simt bucurie, pentru că știu că drumul lor îi va putea duce undeva unde să fie mai bine pentru ei. Simt frică, că voi rămâne singură, dar combat această frică, cu încrederea că sunt o groază de porți care așteaptă să fie deschise și mai ales cu faptul că am învățat să mă bucur de timpul petrecut de una singură. Deși gândul îmi mai vine în minte, conștient sau nu, nu mai simt disperarea pe care o simțeam înainte, când venea vorba de asta. A te bucura de timpul petrecut de unul singur, este foarte important, mai ales in astfel de perioade de tranziție.

Pentru un om care nu știe să își valorifice timpul petrecut în prezența propriei persoane, o astfel de schimbare poate fi destul de agresivă. În momentul de față eu o percep ca fiind o taietură de hârtie – incredibil de enervantă, dar se vindecă destul de ușor, majoritatea timpului.

Uneori, când simt că nu mai pot și îmi vine să disper, mă deconectez de la orice sursă care ar putea să mă activeze și îmi scriu gândurile într-un caiet și le analizez în timp ce scriu. Văd cât de adevărat este de fapt ceea ce îmi trece mie prin minte și combat fiecare gând irațional. E un exercițiu foarte bun și benefic, cathartic as putea spune.

Exista mai multe tipuri de schimbare, printre care avem uneori schimbările bruște, la care nu ne așteptăm, iar inițial e posibil să acceptăm acea schimbare. Asta se întâmplă în special atunci când avem de rezolvat o problemă sau este un eveniment care ne cere să fim pe poziție, dar ulterior ajungem să atingem un moment în care să realizăm că acea schimbare a avut loc și să manifestăm toate emoțiile (într-un mod sau altul). Este foarte important ca în acel moment să ne îmbrățisăm sentimenele și să înțelegem că este okay și că nu e nimic neînregulă cu noi. E vorba doar de efectul pe care l-a adus ”șocul” schimbării.

Alte ori, avem schimbările lente, acestea sunt cele care apar de obicei în relații de orice tip. E vorba de momentele acelea în care vezi cum persoanele se îndepărtează ușor-ușor, constați modificări ale comportamentului, iar tu tot ce poți face este să urmărești cum lucrurile se schimbă, fără să poți avea o influență activă. Desigur, poți întotdeauna să vorbești cu persoana, în cazul în care ai intrebări sau vrei să afli despre ce este vorba, dar eu personal, dupa astfel de discuții, ajungeam să rămân cu un gust amar, căci de obicei oamenii nu păreau să observe o schimbare sau nu voiau sa spună adevărul despre situație.

În astfel de momente, am ales pur și simplu să urmăresc situația, de undeva din spate cu o punga de popcorn, ca și cum aș fi la film. De multe ori, cred că este cel mai bun lucru de făcut, căci lucrurile se vor întâmpla oricât de mult te-ai zbate. În loc să îți consumi energia, mai bine accepți că este un moment al schimbării și încerci să fii deschis către orice va urma, căci tot răul se transformă în cele din urmă în bine. Contează doar percepția și cât de conștienți suntem de ceea ce se întâmplă cu adevărat.

Vă doresc tuturor răbdare, să puteți accepta schimările, să puteți primi în viața voastră fiecare oportunitate nouă și să aveți pace în suflet, nu resentimente.

Cu mult drag,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s