Sa intorci si celalalt obraz

Ma gandeam sa vorbim astazi despre Respect. Cum este vazut respectul de catre diferite persoane. Ce inseamna respectul pentru fiecare om in parte si despre motivele pentru care ar trebui sau nu sa respecti pe cineva.

Incepand cu definitia, Respectul se refera la o atitudine sau sentiment de stima fata de cineva sau de ceva. Totul frumos, toata lumea probabil are aceeasi definitie pentru ceea ce este respectul, iar daca nu, va spun sincer ca definitia de aici apare si in DEX.

Cum se manifesta acest respect?

Fiind persoane diferite, crescute in medii diferite, fiecare dintre noi are propria viziune asupra modului in care se manifesta respectul, pornind de la a pupa picioarele cuiva pana la a zice “Buna ziua!”. Din nefericire, se intampla uneori ca diferentele de semnificatie sa se iveasca, iar atunci incepi sa te intrebi de ce ai fost scuipat intre ochi pentru ca din punctul de vedere al interlocutorului ai fost nerespectuos. Va spun sincer ca mi s-a intamplat si continua sa mi se intample, ca modul meu de a vedea respectul sa nu se echivaleze cu modul altora, ceea ce m-a invatat intr-un fel sau altul cum sa ma controlez si cum sa reactionez (de cele mai multe ori) intr-o astfel de situatie.

Cum vad eu respectul?

Pentru mine, respectul inseamna a evita sa jignesti o persoana, inseamna a vorbi frumos si politicos in situatia in care ti s-a vorbit in acelasi mod (din proprie initiativa). Inseamna sa nu incepe sa iei la bataie pe cineva sau a-l brusca in orice mod (impingeri sau alte lucruri) si de asemenea inseamna a nu tipa la persoana respectiva. Un lucru foarte important cand vine vorba de respect, sa fie reciproc. Pentru mine, daca cineva nu ma respecta pentru inceput prin simpla mea existenta ca fiinta umana pe acest pamant, atunci nu consider ca merita respectul meu.

Cum vad altii respectul?

Aici ramane de vazut. Fac o cercetare asupra modului in care vad altii respectul si astept de asemenea si comentariul tau, draga cititorule, sa iti exprimi parerea privind respectul.

Ce sa faci cand apar diferentele?

In primul rand,  o idee buna este sa constientizezi ca oamenii au idei si pareri diferite, ceea ce este perfect ok si normal. Ar fi neobisnuit ca toti sa gandeasca la fel. Daca dai peste o persoana cu mintea deschisa, poti purta o discutie in care sa explici cum vezi tu lucrurile si apoi sa afli cum vede acea persoana lucrurile. In cazul in care ai nenorocul sa dai peste cineva cu mintea inchisa, atunci cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa ii dai dreptate si sa il lasi cu ideile lui. Acest lucru poate fi destul de dificil, din cauza ca nu este usor sa renunti la orgoliu ca sa ii dai aceluia dreptate, mai ales daca se intampla sa nu aiba intr-adevar dreptate, dar intr-o astfel de situatie, este probabil cel mai indicat lucru pe care il poti face.

In concluzie, tot ce pot spune este ca diferentele vor aparea intotdeauna, lucru ce va fi inevitabil, dar acum tine de fiecare daca este dornic sa accepte si sa vorbeasca despre aceste diferente sau nu.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s